Csemetéktől volt “hangos” Homoródalmás@12.11.2016

 

Erdeinkkel kapcsolatosan sajnos az elmúlt években jobbára negatív hírekkel találkoztunk. Többek között ezért is volt fontos a most szombaton Homoródalmás határában megszervezett csemeteültetési program. Fontos, hogy az emberek pozitív példákat, kezdeményezéseket lássanak, amelyekbe lehetőség szerint ők is bekapcsolódhatnak, hiszen ahogy a jelenlevők is mondták, hatalmas az igény a hasonló, aktív környezetvédelmi programokra.

Habár az időjárás-előrejelzések rossz időt jósoltak, szerencsére a programban részt vevő önkéntesek csak az időnként felerősödő széllel kellett megbirkózzanak.
A Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal a Zöld SzékelyFöld Egyesület, valamint a Homoródalmási önkormányzat által szervezett program messze meghaladta a kezdeti elképzeléseket, köszönhetően a számos partnernek, támogatónak, akik felsorakoztak a program mellé.
A program fő támogatói: az ausztriai Lieco csemetekert, amely több mint 12.000 lej értékben adományozott földlabdás csemetéket a program sikere érdekében, Homoródalmás Közbirtokossága, a Heineken Románia, a Waberers Románia, a Merkúr Áruház és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány. Emellett még további 35 cég és intézmény támogatta a programot lehetőségei szerint.
Ha csak pusztán a számokat tekintjük, közel 350 résztvevő regisztrált a helyszínen, de ha beleszámoljuk azokat, akik a terület körbekerítésével, az ebéd elkészítésével foglalkoztak, vagy más módon hozzájárultak ahhoz, hogy a program létrejöhessen, ez a szám minden bizonnyal az 500-at is elérheti. Érdemes megemlíteni, hogy 35 különböző településről érkeztek önkéntesek a programra, hogy csak néhány távolabbi települést említsünk meg: Brassó, Nagyszeben, Marosvásárhely, Szováta, Sepsiszentgyörgy.
Néhány óra alatt az önkéntesek az erdészet szakembereinek irányítása alatt 2 hektár területen 5.000 csemetét ültettek el. A gyerekek a művelődési házban környezeti nevelési programba vehettek részt, mialatt elkészült a borjúpörkölt, amit az esemény végén mindenki megkóstolhatott.
A program sikereit látva a szervezők azt szeretnék, ha ez a kezdeményezés egy mozgalommá nőhetné ki magát, és az elkövetkezőkben évente 1-2 alkalommal sor kerülhetne hasonló programra más-más régiókban.
Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában segítette a kezdeményezést, és tavasszal találkozunk!

További FÉNYKÉPEK a Facebook oldalon találhatók.

Forrás: http://zoldszekely.ro/hu/ud/452/csemetektol-volt-hangos-homorodalmas